Blog

Když se díváme na petřínskou rozhlednu, máme dvě možnosti vnímání. Buď ji vnímáme realisticky jako malou věžičku a symbol Eiffelovy věže v Paříži, stojící na vrcholku našeho Petřína. Avšak do doby malovaných panoramat konce 19. století mi zapadá lépe druhý, iluzorní způsob vnímání: představme si, že v dálce vidíme pouze špičku Eiffelovy věže, která...

1911

18.12.2021

Rok 1911 byl výjimečný tím, že o dobytí jižního pólu soutěžili Roald Amundsen a Robert Falcon Scott. Zatímco první vyjel na výpravu lépe vybaven a dobytí jižního pólu jako prvnímu se mu podařilo, expedice druhého polárníka tragicky zahynula.

Pravidelné, geometrické linie českého kubismu a krystalické tvary vytváří zajímavý harmonický svět. Potěšme se před Vánoci tajuplnými tvary kubistických skříní či roztomilou variantou Fillova a Čapkova kubismu.

Michal Pěchouček, malíř pracující konceptuálním způsobem, má vystavena svá díla z cyklu "Chodba" ve sbírce Magnus Art v Karlíně.Zajímavostí je, že se umělec pro své obrazy inspiroval při práci ve zdravotnictví, kde pracoval jako sanitář.